|
Baia Sprie
Baia Sprie ( maghiara Felsobánya , în trad. "Baia de Sus", germana Mittelstadt ) este un oras din judetul Maramures , Transilvania , România . Are o populatie de 16.609 locuitori. A fost unul dintre centrele miniere importante din Maramures. O activitate miniera în regiunea localitatii este semnalata deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului si argintului este amintita prin anii 1141 la colonizarea sasilor în regiune. În anul 1329 localitatea este atestata sub numele de Mons Medius . În anul 1774 este publicata prima cercetare stiintifica a exploatarii de minereuri.
Oras minier atestat documentar în anul 1329, Baia Sprie îsi mentine în timp o individualitate aparte în zona, oferind vizitatorilor multe obiective turistice de interes cum ar fi:
- Centrul vechi al orasului de forma unui trapez alungit ce se îngusteaza spre est, cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice si de arhitectura veche, edificat în secolele XVIII-XIX.
- Primaria orasului Baia Sprie, a fost construita în anul 1739 în stil baroc, pe riunele vechii cladiri a primariei distrusa de tatari în anul 1539, emblema miniera a celor doua ciocane încurcisate poate fi vazuta pe bolta celor doua intrari în subsolul cladirii, împreuna cu înscirsul 1798.
- Biserica Romano-Catolica din Piata Libertatii este o constructie monumentala cu doua turnuri înalte purtatoare a doua cruci aurite, ridicata în stil neoclasic între anii 1847-1855, este flancata la intrare de statuile impunatoare a doi sfinti.
- Biserica Reformata a fost ridicata în anii 1889-1890.
- Biserica Ortodoxa ,,Adormirea Maicii Domnului'', vache si Biserica Greco-Catolica a fost ridicata în anul 1793, cu altar în stil tipic rasaritean, cu acoperisul turnului mai deosebit în forma de bulb, biserica este cel mai vechi lacas de cult din Baia Sprie.
- cladirea masiva a fostei directii a minelor, a fost construita în 1733 si a gazduit în timp institutii legate de activitatea de baza a orasului, adica mineritul.
Ca edificii de importanta istorica si arhitecturale deosebite, mai amintim :
- cladirea actualei scoli generale nr. 1, cunoscuta si sub numele de Zarda terminata in anul 1890;
- fantana lui Stoll situata pe latura sudica a bisericii romano catolice montaj metalic clasic realizat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea purtand numele primarului din acea vreme ;
- casa Samuel Csaszi, casa veche si modesta din lemn ridicata in anul 1754 probabil una din cele mai vechi case de acest fel existente in zona ;
- capela Calvaria biserica ridicata in anul 1848 sub dealul Minei, o constructie caracteristica prin forma cilindirca a altarului.
Alte obiective de interes turistic a orasului Bai Sprie ar fi:
- monumentul ridicat in p-ta. Libertatii, in anul 1992, in cinstea eroului sublocotenent post mortem Horia Daniel cazut la datorie in timpul tragicelor evenimente din Decembrie 1989. In anul 2004, cu ocazia aniversarii a 675 de ani de atestare documentara a orasului Baia Sprie, se sfinteste in acelasi loc monumentul care impreuna cu primul formeaza grupul monumental ,,in memoriam''. Un pios si sincer omagiu adus tuturor baisprienilor jertfiti pe altarul muncii, credintei si demnitatii umane dupa cum putem citi chiar pe placa acestuia: ,,La poalele dealului Minei zac sperantele stramosilor. Credinta, demnitate si munca sunt armele cu care intampinam viitorul''.
- parcul de sculptura moderna, situat la bifurcatia drumului spre Cavnic, cuprinde statui de marmura realizate de artisti contemporani, pe parcursul mai multor tabere de sculptura organizate in zona.
Imprejurimile orasului Baia Sprie, sunt cele mai importante locuri de interes turistic din zona.
Ca si zone de agrement amintim partiile de schi de la Suior si Mogosa , partii dotate cu telescaun, nocturna, tunuri de zapada,piste bob, etc.., un loc ideal pentru iubitorii sporturilor de iarna .
Deasemenea Lacul Bodi, Lacul Albastru, padurile , dealurile, muntii din imprejurimi sunt tot atatea motive sa ne vizitati.
|
|
|