bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
 
     





 

Lacul Albastru(Maramures) aflat in orasul Baia Sprie este unic prin origine (prabusirea unei galerii de mina) si chimismul apei. Datorita solubilizarii compusilor sulfurosi apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald.


 

 
 

 

 

 

 

 

Lacul Albastru , monument al naturii , este o arie protejatã de interes national ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervatie naturalã de tip hidro-geologic), situat în judetul Maramures , pe teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie

Rezervatia naturalã are o suprafatã de 0,50 ha, si reprezintã o întindere de apã ( lac) de formã elipticã cu o adâncime de pânã la 4 m, apa provenind din precipitatiile infiltrate în lucrãrile unei vechi excavatii miniere. Continutul apei în sulfat de fier si melanerit, substante provenite de la vechea minã, conferã lacului o culoare verde-albãstruie.

 

Descriere Lacul Albastru

Cand te apropii de el, ai senzatia ca te apropii de craterul unui vulcan. De pe un mal pe altul distanta ar fi cam de 40-50 de metri, iar specialistii spun ca adancimea este de numai 4 metri. Localnicii au insa propria varianta, care nu coincide absolut deloc cu varianta oficiala. Legendele create sustin ca mina prabusita e foarte adanca, iar deschiderea plina de apa a lacului nu ar acoperi decat o mica parte din ea. Canale si guri de aerisire se intind in subteran, iar cei mai saraci cu duhul sustin ca tot orasul Baia Sprie ar fi in pericol sa se prabuseasca pe aceste tunele inundate acum de apa. Cu toate acestea, din 1920 si pana acum, niciun maramuresean nu s-a plans ca i se clatina casa. Poate doar la cutremur sau dupa o sticla de horinca. Lacul ramane insa un obiectiv turistic deoarece culoarea apei se schimba.
In urma inundarii minei, apa e plina de sulfuri, iar culoarea este de un verde puternic, care bate usor in albastru. Cand mai multe persoane inoata, atunci culoarea apei se schimba iar. Combinatia chimica din lac a facut ca aici sa fie prezent si acidul sulfuric liber, in concentratie de 7,8 miligrame la litru, iar ph-ul apei este 4. Nu va speriati, se poate inota lejer in lac, fara a avea vreun soi de probleme. Desi este un lac format cu ajutorul omului, turistii apreciaza faptul ca nu este modernizat. Nu se simte nicaieri o “imbunatatire” cu beton a peisajului, iar acest lucru a facut din Lacul Albastru o destinatie romantica pentru multi din tinerii indragostiti. Nu putini sunt cei care prefera sa vina aici pe ATV-uri, sau cu un gratar.Lacul a fost studiat si cercetat de inginerul geolog Vasile Bologa, un pasionat ocrotitor al naturii. Privind geneza sa si chimismul apei, este unicat in tara, fapt pentru care, in urma cu 25 de ani a fost declarat MONUMENT AL NATURII.
Coniferele din jurul lacului completeaza o priveliste incantatoare, constituindu-se intr-o zona de agrement deosebita.
Organismele abilitate de la nivel local trebuie sa ia toate masurile ce le au la indemana pentru cosmetizarea zonei si protejarea acesteia. Lacul se alimenteaza in continuare prin subteran, printr-o veche galerie.


 


 

  Baia Sprie

  Cazare

Clubul civic Lacul Albastru

Baia Sprie

Clubul Civic Lacul Albastru toate drepturile rezervate